2.5D brengt print tot leven
Terug naar overzicht

2.5D print, wat is dat eigenlijk? 

2.5D reliëf print is een term die je steeds vaker voorbij ziet komen. 

We kennen allemaal 2D prints en 3D objecten, maar wat houdt 2.5D nu eigenlijk in? 

2.5D print zit precies tussen 2D en 3D in. Hierbij creëren we dimensie, zoals bij een 3D print, op een vlakke ondergrond zoals bij 2D print.  
Bij 2.5D prints wordt gebruik gemaakt van een vlakke ondergrond van maximaal 50 millimeter dik waarbij, door middel van opgebouwde lagen inkt, structuren worden gecreëerd.  
 
De 2.5D printtechnologie neemt hoogte mee als extra dimensie waardoor de mogelijkheid wordt geboden om vlakke oppervlakken te voorzien van voelbare en zichtbare structuren. 
Deze structuren zorgen voor bijzondere dynamische effecten en brengen elk interieur en exterieur tot leven! De technologie biedt een geheel nieuwe dimensie aan interieur.  
Denk hierbij aan een wandbekleding met de look en feel van echt leder, ramen met een modern of traditioneel glas in lood design of een bekend schilderij met voelbare kwaststreken zoals het origineel, maar dan 2.5D geprint! 
 
De kracht van het gebruik van 2.5D reliëf print is de vrijheid die het product biedt, maar ook de mogelijkheid voor het rechtstreeks op het substraat printen van de meest bijzondere designs.  
De vrijheid in 2.5D reliëf printing wordt enkel beperkt door verbeelding en creativiteit. Er kan dus gevarieerd worden tussen een ongelimiteerde hoeveelheid mogelijkheden. 


Hoe werkt 2.5D print? 

De reliëf hoogte kan variëren tot een hoogte van 1mm. 
Wanneer een print een hoogte heeft van 1mm, zal deze opgebouwd worden uit 40 lagen inkt door middel van een UV/LED technologie. De inkt wordt na het printen direct uitgehard door de UV/LED lampen waardoor deze perfect geschikt is voor het opbouwen van meerdere lagen. 
Doordat de inkt direct uitgehard is, betekent dit dat het product direct klaar is om een volgende laag te printen en om deze na het aanbrengen van meerdere lagen kant en klaar van de print tafel af te halen. 
 
Om een print daadwerkelijk tot leven te brengen heb je een digitaal ontwerp nodig.  
Om reliëf toe te kunnen passen in een 2.5D design is het van belang om een digitaal hoogtebestand te maken. Hierin wordt exact aan de printer doorgegeven op welke delen in het design hoogte geprint dient te worden en kunnen hoogte nuances aangegeven worden. Digitaal hoogtebestand gereed? Tijd om de ondergrond te kiezen.


Welke ondergronden kan ik gebruiken? 

Op het gebied van ondergronden is de variatie eveneens erg uiteenlopend. 
Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten hout, glasacrylaat, maar ook Dibond, bio-based materialen en behang. Op vrijwel alle vlakke materialen met een maximale afmeting van 3080x2500x50mm kan 2.5D reliëf printing worden toegepast. 
 
De meest voorkomende ondergronden voor 2.5D print zijn Dibond, MDF en glas. 
Dibond is een plaat van ca. 3 of 4 mm dik en bestaat voor 90% uit kunststof en een dun toplaagje aluminium. Dibond is een relatief lichtgewicht en stabiel materiaal wat zich erg goed leent voor interieur en exterieur toepassing. 
 
MDF is een plaatmateriaal wat is opgebouwd uit kleine houtvezels die samen worden geperst met hars. Dit plaatmateriaal wordt veel gebruikt voor bijvoorbeeld meubels en keukenkastjes. 
Om de juiste ondergrond te kunnen kiezen is het belangrijk om te weten voor welke toepassing het materiaal geschikt moet zijn en welke kwaliteiten de ondergrond dient te hebben. 
Voor het 2.5D printen is het belangrijk om een ondergrond te kiezen die de eigenschappen bezit voor de kwalitatieve wensen van het eindproduct in combinatie met de juiste hechting en eventuele afwerking. 


De finishing touch? 

Is het design helemaal naar wens, maar wil je graag spelen met glans of een extra beschermlaag? De 2.5D print leent zich perfect om afgewerkt te worden met een blanke coating. Hierdoor kan extra glans gegeven worden, of juist een matte finish. 

Een transparante coating op een 2.5D print biedt esthetisch uitdagende en speelse effecten, maar ook op het gebied van bescherming kan dit uitkomsten bieden met betrekking tot verduurzaming. Denk bijvoorbeeld aan tafels, vloeren en andere gebruiksobjecten die een langere levensduur krijgen door deze beschermlaag.