7 manieren om jouw schilderij perfect op te hangen
Terug naar overzicht

7 manieren om jouw schilderij perfect op te hangen

Heb jij een leuk schilderij in huis, maar heb je geen idee waar of op welke manier je deze op kan hangen? In deze blog geven we je tips en tricks zodat je jouw schilderij op de perfecte plek en hoogte in je interieur kan ophangen.

Op welke hoogte hang ik mijn schilderij?

De juiste hoogte kiezen voor je schilderij kan een lastige beslissing zijn.
Wanneer je het schilderij op de juiste hoogte hangt (gemiddeld tussen de 145-155 cm), is je schilderij zowel zittend als staand goed te zien. Hierdoor blijft de balans van je interieur goed in evenwicht en kun je optimaal genieten van jouw favoriete wall art.
Er zijn verschillende vuistregels voor het ophangen van wanddecoratie. Zo is één van de regels dat een wanddecoratie tussen de 145 en 155 cm moet hangen, maar dit hoeft geen vaste regel te zijn.
Om een goed beeld te krijgen van hoe hoog jij jouw schilderij wil hangen kun je van tevoren met bijvoorbeeld tape een kader van de juiste afmetingen op de muur maken. Wanneer je deze van een afstandje bekijkt, kun je zien of deze hoogte goed is, of nog aanpassing nodig heeft.
Wanneer een schilderij te hoog of te laag hangt, of te dicht op het interieur, is de balans tussen je interieur en je nieuwe schilderij verdwenen. Het is dus erg belangrijk om vooraf goed te bepalen wat de perfecte afmeting is voor je schilderij en op welke hoogte je deze wil ophangen.

Hoe hang ik mijn schilderij op?

Er zijn verschillende manieren om een wall art schilderij op te hangen. Zo levert Printerior haar schilderijen met een standaard ophangsysteem waarbij de hanger op de achterzijde van de wall art wordt geplakt wat als voordeel heeft dat het een erg simpel en gebruiksvriendelijk systeem is.

Of heb jij toch liever één van de andere opties?
- Op een plank aan de muur
- Schroeven
- Zelfklevende haakjes
- Neerzetten
- Ophang rail met koorden
- Glasklemmen/afstandhouders
- Aluminium profielen

Plank aan de muur

Heb je een superleuk interieur met een plank aan de muur en mis je daar nog iets? Plaats daar je nieuwe schilderij! Hierdoor kan je gemakkelijk je interieur meerdere malen veranderen en het geeft ook nog een leuk speels effect. Ook hierbij is het belangrijk dat het schilderij niet al te hoog hangt. De gemiddelde hoogte kan ook hier toegepast worden.
Het voordeel van jouw wall art op een plank neerzetten? Je kan gemakkelijk wisselen tussen je favoriete items en je interieur helemaal passend houden bij jouw stijl zonder ingrijpende acties te hoeven ondernemen.

Schroeven

De meest voorkomende en stabiele optie is om je schilderij op te hangen doormiddel van schroeven. Schroeven zijn wanneer je ze goed monteert één van de stabielste opties die je kunt gebruiken. Hierbij hoef je zo min mogelijk rekening te houden met het gewicht van het schilderij.
Door een ophang haakje te creëren aan het schilderij (zoals het standaard meegeleverde Printerior systeem) is het stevig ophangen van jouw schilderij een fluitje van een cent.

Klevende haakjes

Om de muur zo min mogelijk te beschadigen bestaat de optie om voor zelfklevende ophanghaakjes te kiezen.

Let hierbij wel op dat dit niet geschikt is voor elk schilderij. Het gewicht van de wall art speelt hierin een belangrijke rol.
Mocht je twijfelen over het aantal te gebruiken haakjes om jouw schilderij stevig aan de muur te kunnen bevestigen, in de horizontale lijn is het altijd mogelijk meerdere haakjes te gebruiken voor extra versteviging en op de verpakking van de ophanghaakjes staat vaak aangegeven welk exact gewicht de haakjes kunnen dragen.
Het voordeel van deze zelfklevende ophanghaakjes is dat ze gemakkelijk te monteren zijn en ze vaak ook te verwijderen zijn zonder schade aan te brengen aan de muur.

Neerzetten

Ben jij op zoek naar een manier om jouw wanddecoratie te stijlen zonder deze op te hangen en in de muur te boren? Voor deze optie heb je geen spijkers en schroeven nodig!
De meeste mensen denken aan een schilderij gelijk aan het ophangen, maar hoe leuk is het om jouw schilderij tegen een muur of op een meubel te zetten?
Het klinkt misschien een beetje vreemd om jouw schilderij op de grond te plaatsen, maar het kan jouw gestylde hoekje helemaal af maken. Combineer het met meerdere schilderijen of bijvoorbeeld een gezellige plant.

Ophang rail met koorden

Verander jij graag vaak van kunst aan de muur, maar wil je geen ontelbare gaten boren?
Door gebruik te maken van een ophangrail met koorden hangt jouw schilderij stevig aan de muur én kun je deze gemakkelijk wisselen.
De rail wordt aan de bovenkant van de muur vlak onder het plafond bevestigd. Hieraan kan je draden hangen waar meerdere wall art schilderijen aan opgehangen kunnen worden.

Bestaande plek

Het makkelijkste is natuurlijk om bestaande haken of schroeven te gebruiken. Dan is het niet meer nodig om nieuwe gaten te boren of andere opties te verzinnen. Zo is het een kwestie van nieuwe kunst ophangen of vervangen.

Dé tips om je schilderij op te hangen op een rij!


Hoe hoog hang je een schilderij eigenlijk?

Veel mensen twijfelen over de hoogte van hun schilderij. Daar is een regel op toe te passen. Het middelpunt van het schilderij hangt op 145 – 155 cm hoogte. Dit is een mooi gemiddelde om hem voor de meeste mensen op ooghoogte te hangen.

‘Teken’ je schilderij uit op de muur.

Maak van tape een vak op de muur zo groot als jouw wall art. Hierdoor krijg je in één opslag een goed beeld van hoe jouw schilderij er uit ziet aan de muur.

Verander je het interieur graag vaker en zo ook je schilderijen?

Om elke keer opnieuw een gat in de muur te boren is niet verstandig met het wisselen van schilderijen. Kies dan voor een ander ophangsysteem, bijvoorbeeld het ophangsysteem met perlondraad. Dit is een rails voor op de muur of het plafond waar er met een transparante draad gewerkt wordt. Hierdoor blijft je muur een stuk mooier.

Nieuwsgierig geworden naar onze art collectie? Kijk dan eens rond op onze webshop!

*Let op, de gegeven informatie zijn enkel opties. De manier van ophangen is afhankelijk van het formaat en gewicht. Kijk welke methode het beste bij jouw interieur past. (Op eigen risico).