Epoxy, wat is dat?
Terug naar overzicht

Epoxy, wat is dat?

Je hoort en ziet het vast weleens voorbij komen, epoxy. Dit bijzondere product is ondertussen een waar fenomeen te noemen in interieur- en exterieurland en wordt op de meest diverse manieren toegepast.

De meeste mensen kennen epoxy als het hoogglanzende transparante materiaal wat toegepast wordt op river tables en schilderijen, maar wat is epoxy eigenlijk en wat kun je er allemaal mee doen?


Wat is epoxy?

Epoxy is een kunsthars dat bestaat uit twee vloeibare componenten, hars en verharder.

Als de twee componenten met elkaar vermengd worden, wordt er een chemische reactie op gang gebracht. Door de chemische reactie wordt warmte uitgestraald wat uiteindelijk zorgt dat het dun-vloeibare product omgezet wordt naar een vaste substantie. Eenvoudig gezegd, epoxy wordt hard door warmte.

Epoxy is in allerlei kleuren verkrijgbaar, maar staat vooral bekend om zijn helder transparant en glanzende uitstraling.

 

Een aantal eigenschappen van epoxy zijn:

-          Zeer hoge slijtvastheid

-          Hoge materiaalsterkte

-          Versplintert niet

-          Goede UV bestendigheid

-          Geeft diepte aan schilderijen en meubels

-          Hoogglans

-          Exclusieve uitstraling

-          Warme heldere kleuren

-          Veel toepassingsmogelijkheden

 

De druk- en treksterkte van kunsthars is groter dan producten zoals bijvoorbeeld beton. Dit kenmerkt de hoogwaardige eigenschappen zoals slijtvastheid, materiaalsterkte en duurzaamheid.


Hoe kun je epoxy kunsthars toepassen?

Epoxy is toe te passen voor binnen en buiten gebruik en is op diverse manieren toe te passen in interieurs zoals bijvoorbeeld;

-          Op foto’s

-          Schilderijen

-          Een waardevol onderwerp verguld in epoxy

-          Meubels

 

Epoxy en foto art

Voor foto art wordt in de regel een lamineerhars toegepast. Deze kunsthars wordt ongeveer 3 millimeter dik gegoten waardoor de foto een mooi diepte effect krijgt met een diamond gloss.

Je kan ervoor kiezen om een foto in epoxy te gieten om deze te beschermen tegen krassen, weersinvloeden en UV licht, maar ook esthetisch gezien geeft epoxy een grote meerwaarde aan schilderijen en foto’s. De kleuren worden intenser en de diepte geeft het beeld nog meer verhaal.


Hoe wordt een epoxy kunsthars schilderij gemaakt?

Voor een epoxy schilderij wordt in de regel gebruik gemaakt van een dibond ondergrond. De door u zelf te kiezen afbeelding wordt rechtstreeks op de ondergrond geprint doormiddel van een UV/LED print techniek.

De UV/LED techniek zorgt ervoor dat de geprinte inkt direct gedroogd wordt en meteen met epoxy overgoten kan worden.

De epoxy wordt aangebracht doormiddel van gieten. Dit wordt in één laag gedaan en deze laag heeft een dikte van ongeveer 3 tot 4 millimeter. Na het gieten van de epoxy is het van belang dat deze goed kan drogen in een stofvrije ruimte. Wanneer de epoxy volledig droog is zal er een mooi glanzend eindresultaat zichtbaar zijn.

Het is ook mogelijk om 3D elementen toe te voegen aan een epoxy schilderij. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van bladeren uit de natuur, legosteentjes, geldmunten of een voorwerp wat je graag wilt vereeuwigen. Door een 3D element toe te voegen aan het epoxy schilderij wordt een speelse creatie gemaakt met nog meer diepte effecten.

Je kunt zelf kiezen om een dunne laag over de voorwerpen te gieten, of deze volledig in te gieten tot een glad oppervlak ontstaat. Creativiteit is de limiet!