Waar wordt Dibond voor gebruikt?
Terug naar overzicht

Waar wordt Dibond voor gebruikt?

Dibond speelt een grote rol bij schilderijen, daar willen we je graag meer over vertellen. We vertellen onder andere wat het precies is en wat de voordelen van Dibond zijn.
Benieuwd naar de mogelijkheden van Dibond en waarom je juist dit materiaal moet kiezen bij een schilderij? Lees dan direct verder.

Wat is Dibond?

Inmiddels zijn er meerdere fabrikanten die Dibond produceren, maar oorspronkelijk is Dibond een merknaam en een fabrikant. Dibond is ook wel bekend onder de naam sandwichplaten. Deze benaming is ontstaan door de drie lagen waaruit Dibond is opgebouwd. Door de combinatie van drie lagen is Dibond zeer sterk en licht van gewicht.

Opbouw van het materiaal 

De buitenste twee lagen zijn gemaakt van 0,3 millimeter dik aluminium. De kern is gemaakt van polyethyleen: een zwart soort kunststof. Door het gebruik van aluminium is dit plaatmateriaal zeer licht van gewicht, maar wel erg stevig en duurzaam.

De voordelen van een Dibond foto

Dibond is een veelzijdig materiaal met veel voordelen voor een Dibond foto. Hieronder staan de belangrijkste vermeld.

  • Weerbestendig: UV-werend en waterdicht
  • Geeft een moderne en industriële uitstraling
  • Licht van gewicht: eenvoudig te hanteren
  • Voor toepassingen binnen en buiten
  • Geschikt voor veel bewerkingsmogelijkheden
  • Vlak en buigt niet snel: ideaal om te bestickeren
  • Sterk materiaal dat lang mee gaat

Wat is er allemaal mogelijk met Dibond

Dibond is zeer populair om te bedrukken met kunstwerken of persoonlijke foto’s. Het materiaal leent zich om een strak eindresultaat te visualiseren. Er zijn hierbij verschillende printtechnieken mogelijk, waardoor de mogelijkheden eindeloos zijn. De sandwichplaten zijn geschikt om direct op te printen.

Dibond geeft ook de mogelijkheid tot verschillende afwerkingen:


- Geen: Het kan natuurlijk ook dat je product niet perse een extra bescherming nodig heeft, maar kan het esthetisch bij je product passen om de print te voorzien van een andere glans of meer diepte.
- Matte coating : Heeft een mat eindresultaat, waardoor de print beter zichtbaar is, omdat er minder schittering plaats vind. Met elk lichtinval krijgt het gekozen werk helemaal de focus.
- Diamond gloss epoxy : Met de glanzende coating krijgt het werk een extra diepte, door de diffuse reflectie. In ruimtes met veel licht inval kan schittering ontstaan wat er voor zorgt dat de afbeelding minder goed zichtbaar is.

Waarom een Dibond schilderij? 

Een fotoprint op een Dibond schilderij heb je in verschillende diktes en geeft hiermee een industrieel beeld weer en maakt het kunstzinniger. 
Het materiaal is erg licht en zo ook gemakkelijk op te hangen aan verschillende ophangsystemen. Doordat het materiaal weersbestendig is, kan het schilderij zowel buiten als binnen gebruikt worden. Hierdoor kan je er dubbel veel plezier van hebben en is er ook de mogelijkheid om hiermee af te wisselen.


Tips bij het kiezen van Dibond


Maak een keuze tussen de afwerking. 

Nog geen keuze kunnen maken in de afwerking van het schilderij? Er is de mogelijkheid om een matte of glanzende afwerking te kiezen. De matte coating zegt het al, deze biedt een mat eindresultaat aan. Door deze afwerking is de print vaak mooier zichtbaar in ruimtes waar veel (natuurlijk) licht aanwezig is, er ontstaat namelijk geen schittering. Deze afwerking wordt ook wel toegepast voor pastel kleuren en zwart-wit afbeeldingen. 
Bij de glanzende afwerking (diamond gloss epoxy) komen de kleuren van de afbeeldingen beter tot hun recht. Deze afwerking wordt ook vaak gekozen bij felle en opvallende kleuren. Kijk van te voren waar je het schilderij wilt gaan ophangen, dit kan mee spelen in de keuze van het schilderij. Wanneer er geen direct licht op het schilderij valt zal er ook geen schittering plaats vinden, wanneer dit wel het geval is kunnen grote donkere vlakken soms wel schitteren.

Waar wil je het schilderij op gaan hangen? 

Dibond is van stevige, duurzame en prachtige kwaliteit en is geschikt voor zowel binnen als buiten. Maak daarom de keuze of je het schilderij voor buiten en binnen wilt gebruiken of juist op een specifieke plaats wil hebben.

Toch liever een persoonlijke foto?

Een Dibond foto is geschikt om direct op de printen. Zo zijn er veel print mogelijkheden met Dibond. Het is ook mogelijk om je eigen favorieten afbeelding naar ons toe te sturen en het zo helemaal naar je zin te laten maken. Zo kunnen ook je eigen geschoten foto’s perfect in het interieur of in de tuin geplaatst worden!

Nieuwsgierig geworden naar het aanbod van Dibond schilderijen? Kijk eens bij onze art collectie op de webshop!