Waarom 2,5D een prachtig effect geeft aan schilderijen
Terug naar overzicht

Waarom 2,5D een prachtig effect geeft aan schilderijen

Heeft u altijd al eens een schilderij in huis willen hebben waarvan het net lijkt als of die door een echte schilder geschilderd is? Of misschien bent u meer van het glas in lood? Door de 2,5D printtechniek kunnen wij deze opties realiseren. Zo komt een schilderij meer tot leven door de opbouw van de lagen en wordt een glas in lood geprint schilderij vergelijkbaar met het origineel. Dit hoogte effect zorgt voor meer diepte en structuur. Nieuwsgierig hoe deze techniek in zijn werk gaat? Lees dan verder.

Hoe wordt 2,5D gemaakt?

Er zijn twee manieren om te printen met de 2,5D printtechniek. De opbouw die bestaat uit:

 - Een witte basislaag

 - Een vernis laag voor een glanzend resultaat

 Maar wat is nou het verschil tussen deze twee?

Opbouwen met: wit

Wanneer u geen glanzend resultaat wil, printen wij altijd met een witte basislaag. Een andere reden dat wit gebruikt wordt, is bij een bepaalde hoogte. Met wit kan je namelijk veertig lagen printen. Deze lagen zijn in totaal 1 millimeter. Wanneer we over wit spreken noemen we dit het ‘Alto effect’.

Opbouwen met: vernis

Wanneer er voor vernis gekozen wordt, betekend dit dat de lagen minder hoog opgebouwd kunnen worden, namelijk tot een maximum van veertien lagen. veertien lagen staat in verhouding met 0,35 millimeter. Zoals we al eerder vertelden, geeft vernis een mooi glanzend effect. 
Voor de mensen die vaker bezig zijn met drukwerk is het vergelijkbaar met een spotlaag effect. Wij gebruiken vernis onder andere bij onze glas in lood schilderijen. Wanneer we over vernis spreken, noemen we dit het ‘Brila effect’.
Zowel de witte- als vernis basislaag is het geschikt voor alle ondergronden. De ondergronden die wij verkopen zijn: MDF, Dibond, Glas en Acrylaat.
 In het kort: 2,5D is een herhaling van de print waardoor de lagen zich steeds verder opstapelen en tot een maximum van 1 millimeter kunnen komen.

Hoe ziet de opbouw van deze lagen er uit?

Om nog even een duidelijk beeld te geven hoe die lagen dan zijn opgebouwd, zetten we het kort op een rij. 
Wit:
1. Wit
2. Zwart 
3. Wit 
4. Kleur 

Vernis: 
1. Wit (optioneel) 
2. Kleur 
3. Vernis 
Bij vernis worden er meerdere lagen vernis aangebracht. Dit geeft hetzelfde resultaat als een coating/afwerking. Er worden transparante lagen aangebracht. Bij vernis is een witte laag optioneel. Dit gebeurd alleen wanneer je geen licht doorlatende plekken in de print wilt hebben.

Kan 2,5D toegepast worden op iedere afbeelding?

In principe mogen alle afbeeldingen gebruikt worden om de 2,5D printtechniek toe te passen. Wanneer er een keuze gemaakt wordt uit onze art collectie, zijn de foto’s op de maximale resolutie en kunnen deze altijd gebruikt worden. Wanneer u zelf een afbeelding wil aanleveren, is het afhankelijk of de resolutie overeenkomt met het gewenste formaat. 
Dus ja, alle afbeeldingen zijn mogelijk. Soms kan het wel zijn dat wij een anders advies geven. Dan is de foto niet geschikt genoeg om hier hoogtes in aan te brengen. Dit zal altijd in overleg gedaan worden.
Bij iedere print die u zelf aanlevert, komen er nog ontwerp uren bij. Er wordt een selectie gemaakt welke lagen hoger of lagerKan 2,5D op elke gewenste ondergrond? komen te liggen. Hier wordt vaak veel tijd ingestoken om het gewenste resultaat te leveren.

Kan 2,5D op elke gewenste ondergrond?

2,5D kan bijna op alle gewenste ondergronden. Zo zijn er wel een paar materiaalsoorten die wij niet aanraden. Denk bijvoorbeeld aan flexibele ondergronden. Hierdoor beschadigen namelijk de lagen inkt bij beweging. Maar ook hout met een nerf geeft niet het gewenste effect. Door de nerf ontstaat er een verschuiving in de print. De lagen komen daardoor niet allemaal even hoog. De volgende ondergronden kunnen wel:
- Forex
 - MDF
 - Dibond 
- Glas 
- Acrylaat 
Wij printen voornamelijk op Dibond en glas ondergronden.

Wat is een touchstone bestand?

Om 2,5D bestanden te kunnen ontwerpen, hebben wij een zo genaamd ‘touchstone’ bestand nodig. In dit bestand ontwerpen wij de hoogtes van de lagen. Zo zijn hoge lagen te herkennen aan de kleur zwart en de lagere lagen aan de kleur wit. Binnen dit bestand kan je ook de voorvertoning zien van de verschillende hoogtes. 
Bent u zelf handig met ontwerpen? Dan bestaat er ook een Software plugin die wij kunnen aanleveren. Deze is te gebruiken in Photoshop of Illustrator. Hiermee kunt u zelf het ontwerp maken met verschillende hoogtes. 
Let op: Plaats de afbeelding in een aparte laag en maak een extra laag aan voor het touchstone bestand. Hier worden alle zwart, wit en grijs tinten in zichtbaar.

Het gebruik van een beeldbank

Om u te voorzien van de mooiste beelden werken wij samen met een beeldbank. Zo hebben wij een ruime selectie aan afbeeldingen verzameld om u te kunnen inspireren. Mocht dat nou niet voldoende zijn? Dan kunnen wij altijd verder kijken dan onze verzameling en op aanvraag gerichter zoeken naar een passende afbeelding.

Advies op maat

Heeft u een specifieke vraag over bijvoorbeeld het inscannen van een foto of het printen op groot formaat (het maximum wat wij kunnen printen is 3 x 2,5 meter) of een bijzonder formaat? Geen probleem! Wij denken graag met u mee voor het perfecte maatwerk. 
*De mogelijkheden zijn altijd afhankelijk van de resolutie van de afbeelding.