De bedreigde zwaan (Jan Asselijn)

Artikelnummer: SW10278.49

€ 518,00

Prijzen incl. BTW en gratis verzending

Materiaal
Afmeting in cm

Liever een andere maat? Stuur een mail naar info@printerior.nl

Afwerking (alleen bij Dibond en MDF)
Aantal

Over dit product

Altijd al iets extra's aan uw interieur toe willen voegen? Een prachtig schilderij van Jan Asselijn genaamd ‘De bedreigde zwaan’.

 

Energiek verdedigt een zwaan haar nest tegen een hond. De zwaan staat voor zuiverheid en de hond voor het kwaad. De gevechtshouding van de zwaan komt extra dreigend over, omdat de vogel vanaf een laag gezichtspunt geschilderd is, vanuit het zogenaamde kikvorsperspectief. De zwaan is weergegeven met tinten wit, geel, grijs en ook nog met blauw. De vogel staat in het tegenlicht. De linkervleugel vangt met de bovenkant het zonlicht, waardoor de omlijningen van de borst beter uitkomen en er spanning in de weergave van de zwaan wordt gebracht. Asselijn was een meester in stofuitdrukking. Zo schijnt het zonlicht door de flinterdunne randen van de donsveertjes.

 

Het gevecht werd in latere eeuwen politiek geduid: de witte zwaan werd opgevat als de in 1672 vermoorde staatsman Johan de Witt, die het land verdedigt tegen zijn vijanden. Met die interpretatie kwam het schilderij in 1800 als eerste aankoop in de Nationale Kunstgalerij terecht.

 

Jan Asselijn overleden in Amsterdam op 28 september 1652. Jan was een Nederlands schilder en tekenaar behorend tot de Hollandse School. Er wordt geschat dat Jan Asselijn vanaf 1621 in Amsterdam woonde, waar hij leerling was van Jan Martszen de Jonge of Esaias van de Velde. Het werk wat van Asselijn als vroegst bekend was dateert uit 1634. Asselijn vertrekt naar Italië, waar hij van omstreeks 1635 tot 1644 in Rome woonde. Hier werd hij lid van de Bentvueghels, een vereniging van met name Nederlandse en Vlaamse kunstenaars. Zij gaven hem de bijnaam ‘Crabbetje’, vanwege zijn kromme vingers waarmee hij nauwelijks een palet vast kon houden. Jan Asselijn was tussen 1644 en 1645 woonachtig in de Franse stad Lyon.

 

Van Jan Asselijn, een Italianisant, zijn onder andere genrestukken, landschappen en dieren bekend. Naast tekenen met houtskool schilderde Jan Asselijn vooral met olieverf. De bedreigde zwaan is ongetwijfeld zijn meest beroemde schilderij en hangt al meer dan twee eeuwen in het Rijksmuseum in Amsterdam. In het Rijksmuseum zijn meerdere originele schilderijen en tekeningen van Jan Asselijn permanent te bezichtigen. Bijvoorbeeld het Ruitergevecht bij zonsondergang, Ezeldrijvers bij een Italiaanse Ruïne en De doorbraak van de Sint Anthonisdijk in Amsterdam dat hij in 1651 schilderde. Het enige bekende portret van Jan Asselijn is in 1647 getekend door niemand minder dan tijd- en vakgenoot Rembrandt van Rijn met wie hij kort daarvoor kennisgemaakt had.

 

Als u de perfecte afbeelding niet kunt vinden op onze webshop twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. We zoeken graag mee naar het element om het perfecte 2.5D of 2D kunstwerk met u samen te stellen, die geheel bij uw wensen aansluit.